Fanfare

De fanfare; een vereniging van muziek; een vereniging van gezelligheid; maar de fanfare is meer. De fanfare in Neerkant brengt al sins 1927 muziek in het dorp. Op dit moment kennen we de ‘fanfare van nu’. En deze fanfare is een heel andere fanfare dan de fanfare van bijna 90 jaar geleden.

De muziekkeuze van de fanfare is een heel wisselende. Van Promsconcerten met Anderkovver, tot grote concerten met Boudewijn de Groot en Ernst Janz hebben de revue gepasseerd. Maar ook landskampioenschappen en verschillende keren het concours hebben deel uitgemaakt van het programma de afgelopen jaren. Bij de fanfare maak je dus verschillende soorten muziek. Muziek uit de huidige top40, maar ook muziek uit de top40 van 60 jaar geleden. Muziek en de fanfare zijn er voor jong en oud, want muziek maken kun je het hele leven.

Qua muziek kan het dus heel varierend zijn, maar hoe zit dat met de variatie in instrumenten?

Een fanfare bestaat uit de volgende instrumentgroepen: (hoog en laag) koper, saxofoons en slagwerk.

Het mooie van een fanfare is dat muziek verbindt. Wie kan zich een leven voorstellen zonder muziek? Muziek hoor je namelijk de hele dag door: op de radio, tv, in de kroeg en op school. Overal is muziek te vinden. De ene keer is er muziek om te ontspannen, de andere keer is er muziek om je gevoel te uitten, de andere keer is er muziek voor promotionele doeleinden en altijd geeft muziek toch iets extra. Door muziek te maken leer je samenwerken, je wordt er slimmer van en leert omgaan met verschillende omstandigheden.

Daarnaast is de fanfare in Neerkant een zeer betrokken vereniging als het gaat om dorpsbetrokkenheid. Bij activiteiten als Sinterklaas, Communie, Peelmarkt, Serenades; noem het maar op, is de fanfare aanwezig.

De fanfare is voor iedereen een hobby. Een erg leuke hobby als je van muziek maken en gezelligheid houdt. Een instrument bespelen gaat doorgaans, in tegenstelling tot voetbal, tennis of volleybal, niet samen met een fysieke blessure en dus kun je je hele leven lang muziek maken. Dat het voor iedereen een hobby is, is zeker te merken aan de sfeer bij de fanfare aan de bar na de repetitieavond. Elke vrijdag na de repetitie wordt er namelijk altijd een pilsje of een glas fris gedronken en gezellig nagebabbeld over de gebeurtenissen in de ‘nirkant’, want iedereen wil natuurlijk op de hoogte blijven.

Hopelijk hebben jullie nu een goed beeld van onze vereniging, tot bij een van onze concerten!